Logga in

Ungdom 8-16 år - Åkersberga

 

Träningsgrupper

 

Tills vidare erbjuder vi en träningsgrupp i Åkersberga. För att skillnaden i nivå mellan deltagarna inte skall bli för stor vill vi att nya deltagare först kör på tisdagsträningarna i Täby först. Cyklande föräldrar får gärna följa med på träningarna.

 

Träningstider

 

Ungdomsgruppen i Åkersberga tränar på onsdagar under normalsäsong, april - oktober med uppehåll i juli.

Mer information om träningspassen samt exakta tider och platser finns i kalendern.

 

Viktig information inför träningen

 

Hjälm

En hjälm, godkänd för cykling, är obligatorisk under all träning och tävling på cykeln. Detta gäller även ledare och medföljande föräldrar.

 

Cykeln

Till en början spelar inte cykeln så stor roll så länge det är en flerväxlad mountainbike. Lägg hellre resurser på att hålla cykeln i bra skick än att köpa en dyr cykel. Dock skall man se upp med enklare cyklar från t ex stormarknader, då dessa tenderar att inte hålla för skogskörning i ett längre perspektiv. Vi rekommenderar minst 24-tumshjul i ungdomsgruppen samt att cykeln har en dämpad framgaffel. Utvecklingen de senaste åren har gått mot större hjulstorlekar och idag är 27,5-tum och 29-tum lika vanliga som de traditionella 26-tumshjulen.

Den viktigaste komponenten på cykeln är bromsarna! Tag för vana att kontrollera dessa inför varje träning så att du vet att de fungerar felfritt och att inte bromsklossarna är på väg att ta slut. En cykel utan fungerande bromsar kan av ledarna få körförbud då detta är en säkerhetsfråga.

Växlarna behöver också kontrolleras då och då så att de fungerar bra. Rengör och smörj kedjan ofta. Pumpa däcken, men inte för hårda, då tappar man fäste. Mellan 1,5 - 2,5 bar beroende på däckstorlek och åkarens vikt.


Tvätta av cykeln direkt efter träningen om den är lerig så försvinner leran lättare. Lera som får torka in är betydligt jobbigare att få bort än när den är färsk. Spola bort lös smuts med en vattenslang. Undvik att spola med för kraftigt tryck (t ex högtryckstvätt) på lager och andra rörliga delar eftersom man då kan trycka in vatten i dessa med rost som följd. Använd en svamp, en diskboste och t ex diskmedel för att tvätta bort smutsen. Det är alltid roligare att starta träningen på en ren cykel!

Ta gärna bort eventuella skärmar och lås inför träningarna, de är mest i vägen och risken är stor att de går sönder. Finns det behov av skärmar t ex när man cyklar till och från skolan kan det vara värt att satsa på skärmar som är lätta att ta av och sätta på igen så att man kan ta bort dem i samband med träningarna.

Observera att det ytterst är föräldrarnas ansvar att cykeln är funktionsduglig inför träningen. Klubben erbjuder med jämna mellanrum mek-kurser som syftar till att lära sig att sköta sin cykel. Håll utkik i kalender och utskick.

 

Kläder

Använd kläder efter årstid. Sommartid fungerar ett par korta byxor och en kortärmad tröja bra. Med fördel använder man cykelbyxor och en cykeltröja. I klubbshoppen på hemsidan kan man köpa klubbens olika cykelkläder med vår egen design.

 

Under vår och höst när det är lite kallare på kvällarna kan en tunn vindtät jacka med en underställströja och eventuellt en tunn fleece eller liknande fungera bra. Till det kan man ha ett par tunna träningsbyxor (tillsammans med underställ om det är kallt) med ben som inte fastnar i kedjan. Använd inte bomull närmast kroppen, då blir man blöt och du blir snabbt kall när vi stannar.

 

Använd handskar för att skydda händerna om man ramlar. Tänk på att använda en tunn handske så att det inte blir svårt att använda bromsar och växlar. Med fördel kan en cykelhandske användas, gärna med långa fingrar så fungerar de även vår och höst. 

 

Att ta med

Man skall alltid ha med en reservslang, pump, däckavtagare samt ett multiverkyg med insexnycklar. Det är viktigt att ha med en flaska med vätska och den behöver kunna fästas på cykeln. Har man inga fickor, t ex ryggfickor på en cykeltröja, kan man tejpa reservslangen runt ramen eller sadelstolpen med några varv eltejp.

Tänk på att kontrollera att du har rätt typ av slang. På träningarna förekommer fem olika hjulstorlekar (20", 24", 26", 27,5" och 29") och två olika ventiltyper, bilventil (Schrader/Tysk ventil) och racerventil (Presta/Fransk ventil) vilket gör att det finns tio olika kombinationer av slang.

Från ungefär mitten av september måste man ha belysning på träningarna då solen går ner före eller under träningen. Idag går det att köpa en stark LED-belysning till överkomliga priser (mellan 400 - 600 kr). Dessa går ofta att montera på antingen styret eller hjälmen. Enklare belysningar fungerar när man cyklar på en belyst cykelbana, men ger inte tillräckligt ljus i en mörk skog med rötter och stenar. Som riktmärke bör belysningen ha minst 1000 lumen.

 

Kontakt

Ledarstaben får du kontakt med via e-post ungdomstraning (at) mtbtaby.se.

Ungdomsledare Sollentuna


FÖRNAMN EFTERNAMN TFN MOB GRP
Christian Lindström - 070-6488112 -
Erik Hooft - 076-5267434 0
Göran Pestana - 070-4388000 -
Teodor Aastrup - 070-8862300 -